Jubileumeditie viert 10 jaar tonnen 'Liefde voor Muziek'

22/05/2024

Van het allereerste seizoen in 2015 tot de tiende jubileumeditie in 2024: de revelatie Liefde voor Muziek valt de laatste jaren nog onmogelijk te ontwijken, en ook dit jaar werden artiesten en kijkers ronduit van hun sokken geblazen. Van elk afgelopen seizoen werd één spraakmakende act uitgenodigd om het jubileumjaar compleet te maken. Want, zeg nu zelf, wat moet deze muzikale reis zonder het ondoorgrondelijk talent van Clouseau, de magische synergie tussen Suzan & Freek of de goddelijke stem van Jasper Steverlinck? En laten we daarbij ook Laura Tesoro niet vergeten, want zij kreeg het voor elkaar om K3 eindelijk 18+ te maken. Moest je dit seizoen nog niet bekeken hebben, this is your final call.

Nog nooit eerder zaten er zoveel artiesten samen op de Liefde voor Muziek-bank. In de intro lieten we al een aantal bekende namen vallen, maar dat waren er in werkelijkheid wel wat meer dan dat. Ook Stan Van Samang, Regi Penxten, Johannes Genard en Tourist LeMC waren van de partij, en elk van hen bewees cover na cover dat ze geboren waren om hier te staan.


De nostalgische trip begon in oktober 2023. Met z'n allen trokken de muzikanten naar de Zuid-Franse zon, met in hun achterzak betoverende versies van elkaars nummers. De taxi bolde verder richting het wijndomein Mauguio, nabij Montpellier, waar ze zich een week lang thuis mochten wanen op Domaine La Clausade. Klaar om warmte, tranen, genegenheid, kippenvel, plezier en ontroering in het rond te strooien...

The real deal achter Liefde voor Muziek

Maar, wat we zien op het scherm strookt natuurlijk niet altijd met de realiteit. Het zou wel heel toevallig zijn moest er plots een prachtig decor op het juiste moment uit de hemel vallen en de favoriete activiteiten van de artiesten om de hoek loeren. Kunnen de muzikanten effectief rustig en op eender welk moment uit hun bed rollen en is het echt zo dat de bekende Vlamingen zelf hun lievelingscover kiezen en transformeren tot iets wondermooi?

  • De start van een nieuw seizoen begint nooit bij de opnames zelf, wel bij het vinden van de perfecte woonst voor de kandidaten. Net na de opnames van de voorgaande reeks begint de producer aan een maandenlange zoektocht. Nu al benieuwd wat ze voor de volgende editie in petto heeft?

  • Samen met de bandleider Jeroen Swinnen stemt elke artiest af welke cover uit andermans repertoire wordt gekozen.

  • Voor de opnames in Zuid-Frankrijk worden er voor elke muzikant twee volledige repetitiedagen in België georganiseerd. Op deze dagen kunnen ze alle covers inoefenen en afstemmen met de band.

  • Voordat de voltallige ploeg richting het buitenland vertrekt, vindt er een redactioneel gesprek plaats over wat de muzikanten graag doen in hun vrije tijd. Op basis daarvan worden de verschillende activiteiten gekozen. Toeval bestaat dus niet. 😉

  • In tegenstelling tot de bekende Vlamingen vertrok de 70-koppige productieploeg een paar dagen eerder richting de zon samen met vier overvolle vrachtwagens aan materiaal. Zo hadden ze nog genoeg tijd om alles op te bouwen voor de aanvang van de artiesten.

  • De eerste dag op locatie bestaat vooral uit het verkennen van de villa en elkaar, wordt de BBQ aangestoken en gezellig getafeld. Pas op dag twee van de trip wordt de eerste show opgenomen. In het midden van de week last de productie één vrije dag zonder shows in om de artiesten de nodige ademruimte te gunnen.

  • Aangezien niet iedereen op hetzelfde moment kan repeteren, worden er tussen de shows en repetities interviews opgenomen en activiteiten georganiseerd. Veel vrije tijd hebben de artiesten dus niet, en uitslapen? Dat staat (helaas) ook niet in op de planning.

  • De stylist van Liefde voor Muziek, Jody Van Geert, overlegt samen met de artiesten ieders persoonlijke styling. Dat geldt niet voor iedereen, want sommige artiesten kiezen ervoor om samen te werken met hun eigen stylist, zoals bijvoorbeeld Suzan & Freek.

  • Hoewel hier soms twijfel over bestaat, is het tijdens de opnames van de shows de allereerste keer dat de artiesten elkaars covers horen. Neppe tranen komen hier dus niet aan te pas.

Ondertussen zijn de artiesten terug op Belgische bodem geland, zijn alle afleveringen passé en de olijfboom 'Olivier' van Stan Van Samang gelukkig ook bien arrivée. Klaar om een nieuw seizoen op poten te zetten en uit te kijken naar meer muziek, want zoals Jasper Steverlinck al zei mag Liefde voor Muziek gerust nog 100 jaar bestaan. Wij kijken er alvast massaal naar uit! Jullie ook?


#wearebanijay
#liefdevoormuziek