Behind the scenes bij Familie: een spectaculaire laatste draaidag en een ingehouden adem

21/03/2022

"In een langlopende reeks als Familie moet je de kijker af en toe naar de keel durven grijpen met een onverwachte plotwending."

En of Familie dat opnieuw heeft klaargespeeld. Creative producer Wim Feyaerts vat de voorbije afleveringen zo perfect samen. De brand bij de familie Van den Bossche zorgde ervoor dat kijkers massaal afstemde op VTM.


Afgelopen vrijdag werden Peter en zijn moeder Marie-Rose in het midden van de nacht opgeschrikt door een brand. Een spectaculaire vlammenzee veroverde het huis en dat mondde uit in één van de meest emotionele afleveringen van het seizoen. Wat voor Gunter De Batselier en Martine Jonckheere een laatste draaidag betekende, omvat voor de kijker het tragische einde van Peter en Marie-Rose.



"Ik heb veel respect voor de manier waarop Gunther en Martine diep zijn gegaan om deze scènes zo geloofwaardig neer te zetten. Daar kunnen we hen niet genoeg voor bedanken." — Wim Feyaerts


Wie dacht dat er een seizoensfinale nodig is om een sensationele verhaallijn neer te schrijven, had het dus duidelijk mis. Familie zorgde ervoor dat de hartslag in de Vlaamse huiskamers verbazingwekkende hoogtes bereikte. "Met dit verhaal hebben we midden in het seizoen voor een ongeziene spanningsinjectie gezorgd die nog heel wat naweeën zal hebben”, vertelt Wim.



“Productioneel waren deze scènes een grote uitdaging. Aan de vlammenzee op beeld kwam immers geen enkel vonkje echt vuur aan te pas." — Wim Feyaerts


Achter de schermen draaide de cast en crew dan ook op volle toeren. Tijdens de lange draainacht deed de ploeg gezamenlijk nachtje door in Leuven. Niet om cafés af te schuimen zoals de rest van het Leuvense gezelschap, maar om samen met de voltallige ploeg en een écht zeskoppig brandweerkorps de geloofwaardigheid van de vlammenzee naar een hoger niveau te tillen.

Want hoewel de woningbrand er levensecht uitzag, is niets wat het lijkt. “Productioneel waren deze scènes een grote uitdaging”, licht Wim toe. "Aan de vlammenzee op beeld kwam immers geen enkel vonkje echt vuur aan te pas. Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van lichteffecten, rookmachines en computeranimatie die de vlammen tot leven brachten."

We werden geprikkeld door de ijzersterke acteerkunsten van Gunter en Martine. Niet alleen op locatie vergden ze het uiterste van zichzelf, maar ook nog een allerlaatste keer in de vertrouwde Familie-studio. Het mag gezegd zijn: de twee acteurs sloegen de nagel op de kop.


"Ik heb veel respect voor de manier waarop Gunther en Martine diep zijn gegaan om deze scènes zo geloofwaardig neer te zetten. Daar kunnen we hen niet genoeg voor bedanken", benadrukt Wim Feyaerts.