Dit was de bloedstollende finale van Celebrity Masterchef Vlaanderen 2023

11/10/2023

Zoals Erik Van Looy het al meermaals heeft verkondigd: "'t is gebeurd!". Linde Merckpoel, radio- en videomaker én sinds kort bekend sausbereider, werd gisteren gekroond tot de enige echte Masterchef van 2023. Op het moment dat Nick Bril uitsprak haar saus te willen meenemen naar zijn sterrenzaak The Jane, wisten sommigen al hoe laat het was. Linde is de queen van sauzen, en hoewel ze ervan overtuigd was de zwakste finaliste te zijn... She fucking did it.

Wie niet weet hoe een vis te fileren voor de Masterchef-keuken binnen te wandelen, stapt beter weer meteen de deur uit. De lat ligt torenhoog en na het bekijken van afgelopen seizoen kunnen we begrijpen dat de chefkoks hier liever eerst twee keer over nadenken.


Bent Van Looy, Wim Willaert, Lynn Van den Broeck, Charlie Dewulf, William Boeva, Sarah Puttemans en Cath Luyten
dachten het tegenovergestelde en gingen dit jaar zonder twijfel de uitdaging aan richting de begeerde titel 'Masterchef Vlaanderen 2023'. Helaas mochten zij niet de hele rit beleven, en konden de drie finalisten Hakim Chatar, Boris Devis en Linde Merckpoel dat wel. Van oor tot tong, van vis tot vegan en van de eerste tot en met de laatste mystery box... De creativiteit spatte van het scherm, en daar hebben we ook kunstexpert Boris aan te danken, die de finale op het nippertje moest verlaten.

Fun fact: moest je ervan overtuigd zijn dat de jury de gerechten voor de eerste keer proeft wanneer de kandidaten met hun bordje naar voren komen, dan heb je het regelrecht mis. Als de tijd erop zit en de chefkoks hun handen in de lucht moeten steken, verdwijnen ze meteen uit de keuken en worden ze onderworpen aan een interview. De jury proeft op datzelfde moment één van de twee warme borden aan het kookeiland van de kandidaten. Staan er door tijdgebrek geen twee borden klaar of ligt er niet genoeg saus op het bord? Lepelen uit de pot, it is! Nadien komen de kandidaten opnieuw de keuken in en verschijnen ze vooraan met hun koud gerecht. Twee keer moéten proeven, ook al is het eten ondertussen koud, zo slecht kan dat toch niet zijn?

En, toen waren ze nog met twee...


Tijdens de finale sprint richting de finish nam gerenommeerd chef-kok Peter Goossens van het Hof van Cleve de finalisten onder zijn vleugels. Niet om hen een handje toe te steken, wel om de druk nog een laatste keer stevig op te voeren. Terwijl de ene iets rustiger bleef dan de ander en vlijmscherpe messen in het rond vlogen, beoordeelde de Belgische sterrenchef elke minuscule stap. Ook al schuilt er in Hakim deep down een professionele chefkok, uiteindelijk was het Linde Merckpoel die de eindoverwinning én de gouden Masterchef trofee in de wacht sleepte. En, dat etentje bij het Hof van Cleve? Dat wordt een gezellige reünie onder hun twee, want gewonnen of niet... They fucking did it. En onze productie? Die uiteraard ook.